Duizelingwekkende cijfers, maar slechts 1 strijkijzer

Om dit feest tot leven te brengen, kwamen er op de achtergrond ongetwijfeld vele kleine handen aan te pas. Na efficiënt, volhardend en gemotiveerd te hebben gewerkt, hebben ze de finishing touch van de ongeveer 6000 kostuums toevertrouwd aan Laurastar. Alleen de strijksystemen van Laurastar konden zo deze flamboyante stoffen sublimeren en zuiveren, en een eerbetoon brengen aan hele maanden van voorbereidingen en passen, de inzet van duizenden figuranten en speciaal ontworpen kleding die wordt verfraaid voor een onvergetelijke show. Het verfraaien van deze ongelofelijke stoffen was onze rol tijdens het wijnfeest van 2019.

Een feest per generatie

Elke 20 jaar ongeveer zet het wijnfeest een hele regio en een hele generatie in vuur en vlam met een gigantische show. Leden van dezelfde families, van alle leeftijden, komen zeer enthousiast bij elkaar. Ze worden koorzangers, dansers, muzikanten, vlaggendragers; iedereen vibreert op het ritme van een magische viering van de aarde, van het werken in de wijngaard, van de verdiensten van de beste wijnbouwers die bij deze gelegenheid worden beloond, en eenvoudigweg van de gedeelde vreugde. Onder het toeziend oog van de eeuwenoude organisator, de Confrérie des Vignerons (de broederschap van wijnbouwers), werd de show dit jaar bedacht en opgevoerd door Daniele Finzi Pasca. Hij is de bedenker van de ceremonie voor de Olympische Spelen in Turijn in 2006 en Sotsji in 2014. Hij is nog steeds ontroerd over zijn bijdrage aan dit immense project: “We gaan mensen elders vertellen dat we gekke mensen hebben ontmoet”, zegt hij na deze drie weken buiten de tijd.
Homepage article right image

Prachtige personages

De show vol superlatieven werd gekenmerkt door kostuums die zijn ontworpen door ontwerpster Giovanna Buzzi. Maandenlang heeft een heel naaiatelier gewerkt aan het tot leven brengen van een droomachtige wereld als afspiegeling van de regionale wijntraditie: onbezonnen mensen, stripteasedanseressen, vissers, bruidsparen, knoppen, kooplieden en burgers uit Saint-Martin, driewielige wijngaardvoertuigen, drugssmokkelaars, acrobaten, kaarten, duizenden figuranten hebben deze unieke meesterwerken vertegenwoordigd.
Onder hen de Cent-Suisses, deze sobere Zwitserse bewakers, en de Cent-pour-Cent, die op het ritme van de fluiten en de trommels lopen en praten over diversiteit, pluraliteit en ook over vreugde. Allemaal gekleed in rood en wit in de kleuren van Zwitserland, en elk van hun kostuums en hoeden is doordrenkt met een unieke identiteit.
Homepage article right image

24.000 meter stof

Gekleurde, gestreepte of gestippelde stoffen, opengewerkt of ondoorzichtig, delicaat of robuust: elk kostuum is een ontdekking, elke stof een wonder. Sommigen geven toe dat ze de stripteasedanseressen het meest ongelofelijk vinden vanwege hun grappige, kleurrijke, vrolijke en ritselende onderrok. Een ware ode aan de creatie... maar een uitdaging op het gebied van naaien en strijken. Met succes én plezier voltooid, althans wat betreft Laurastar!
Homepage article right image