De 5 meest ecologische stoffen

Ons consumptiegedrag veranderen is noodzakelijk. De opkomst van milieuvriendelijke producten, het gebruik van kleinere verpakkingen, de ontwikkeling van de circulaire economie en de steeds groter wordende 'slow fashion'- beweging geven aan dat we ons via ons consumptiegedrag steeds vaker bezighouden met het milieu. Laten we nagaan wat de meest ecologische stoffen zijn.
...
Stof nr. 1:

gecertificeerd biologisch katoen

Het begint allemaal bij biologisch katoen dat zonder pesticiden, insecticiden noch chemische meststoffen wordt geteeld. De teelt vereist veel minder water dan die van traditioneel katoen. Het kan verwerkt worden tot heel wat verschillende texturen, van jersey en popeline tot dikke of dunne versies, en is dan ook de perfecte keuze voor het vervaardigen van textiel. Per jaar wordt gemiddeld 2 miljoen ton biologisch katoen verkocht, en dat in vergelijking met meer dan 17 miljard ton traditioneel katoen.
Stof nr. 2:

linnen

Linnen is een natuurlijke, plantaardige stof die erom bekend staat sterk, isolerend en hypoallergeen te zijn. De principes van de biologische landbouw kunnen worden toegepast van bij het zaaien tot het oogsten van de bloemen, zonder dat er veel water noch pesticiden aan te pas komen. Deze vezel heeft niet meer nodig dan zonnestralen en regenwater en houdt zelfs CO2 vast. Het beslaat slechts 2,4% van de wereldwijde productie van natuurlijke vezels, in vergelijking met 75% voor katoen, maar wordt wel steeds populairder.
Homepage article right image
Stof nr. 3:

hennep

De oudste, nog intacte kledingstoffen die men heeft kunnen terugvinden, zijn gemaakt van hennep. Hennep verslijt amper, is bestand tegen vocht en uv-stralen en staat erom bekend de huid te respecteren. Voor de teelt van hennep is 10 keer minder water nodig dan die van katoen en er zijn geen chemische middelen nodig om de plant beter te laten groeien of te beschermen. Deze erg isolerende en absorberende vezel wordt mettertijd zachter. Het wordt niet alleen gebruikt voor de productie van sponzen, jeans, stoffen met visgraatmotief en flanel, maar er worden ook verschillende soorten gebreide textielsoorten van gemaakt zoals jersey en streekvelours.
Stof nr. 4:

nieuwe vezelsoorten

Natuurlijke vezels zijn nog redelijk onbekend, maar zijn wel aan een opmars bezig in de textielindustrie. Melkvezel is een ecologische en goedkope oplossing voor het maken van kleding, aangezien er per kilo slechts 2 liter water voor nodig is. Bovendien wordt deze biologisch afbreekbare vezel vervaardigd met koemelk die niet wordt geconsumeerd. Van ananasbladeren wordt Pinatex gemaakt, een redelijk bekende vezel in Azië. Het gaat om een soort plantaardig leer dat zowel stevig als waterdicht is en bovendien kan worden bedrukt. Het is dan ook ideaal voor schoenen of bepaalde soorten accessoires. Guo Pei is een Chinese haute couture-ontwerpster die deze vezel graag gebruikt in haar collecties. Ze is bovendien ook fan van de strijksystemen van Laurastar. Meer informatie over onze samenwerking met Guo Pei. Van eucalyptus wordt Lyocell gemaakt, een vezel die gebruikt wordt om een stevige, ademende en biologisch afbreekbare stof te creëren. Het hout is afkomstig van plantages met PEFC- of FSC-certificaat en wordt dan ook op ecologische wijze geproduceerd. Daarnaast bestaan er ook nog algenvezels om heel zachte stoffen mee te maken, kokosvezels met antibacteriële werking of zelfs lotusvezels voor luxueuze kledingstukken. Kortom: stuk voor stuk ecologische én inventieve alternatieven!
Homepage article right image
Stof nr. 5:

gerecycleerde stof

Door gerecycleerde vezels te gebruiken kunnen we de milieu-impact van ons textiel beperken. Het recycleren van stoffen leidt tot minder afval en een lager energieverbruik. Zo kunnen we kledingstukken een tweede leven geven en onze hulpbronnen sparen. Het polyester dat wordt gebruikt voor sportkleding kan bijvoorbeeld meerdere keren worden gerecycleerd, zonder in te boeten aan kwaliteit.
Homepage article right image
In dit diagram kunt u de ecologische classificatie bekijken: ‘E’ geeft de grootste en meest nadelige milieu-impact weer, ‘A’ de kleinste.

...