Laurastar zet zich al ruim veertig jaar in om u telkens weer het allerbeste in kledingonderhoud te bieden, zonder onze planeet daarbij te benadelen. Een vlekkeloos en glad strijkresultaat is, in aanvulling op de krachtige werking van het toestel, bovenal te danken aan het zorgvuldig uitgevoerde onderhoud van het toestel zelf. Laurastar biedt u hier een overzicht met alle basisinformatie die u nodig hebt om belangrijkste onderdeel van uw stoomcentrale op een efficiënte manier te reinigen: de strijkzool.

Waarom moet de strijkzool van een stoomcentrale gereinigd worden?

Aangezien de strijkzool van uw stoomstrijkijzer in direct contact staat met de lucht, wordt dit onderdeel het snelst vuil. Maar ook komt de strijkzool tijdens de strijkbeurt in direct contact te staan met het wasgoed. En net daarom moet de strijkzool van het strijkijzer perfect onderhouden en schoongemaakt worden. Tijdens de strijkbeurt moet er absoluut vermeden worden dat restjes vuil en kalk op de stoffen terechtkomen.
Strijkzool
De vorming van vlekjes, aangekoekt vuil, schroeiplekjes en enig ander vuil dat zich op de strijkzool van het strijkijzer kan vormen, moet voorkomen en beperkt worden door het toestel correct te onderhouden, net zoals dat geldt voor al uw overige huishoudtoestellen. Laurastar raadt u daarom aan om op regelmatige basis een grondige reiniging van alle verschillende onderdelen van uw stoomcentrale uit te voeren. Op die manier bent u zeker van een perfect proper en glad strijkresultaat.

Hoe vaak moet de strijkzool schoongemaakt worden opdat de uitstekende werking van het strijkijzer behouden blijft?

Voer op regelmatige basis een onderhoudsbeurt uit op uw stoomcentrale. Zo blijft uw kleding langdurig schitteren! Het is raadzaam de strijkzool zo regelmatig mogelijk te reinigen. Zo wordt de levensduur van uw toestel aanzienlijk verlengd en bent u altijd weer verzekerd van een optimaal strijkresultaat. Het is zinvol om één keer per maand de strijkzool schoon te maken. Stel, er is nog geen maand verstreken en u merkt dat er zich reeds vlekjes op de strijkzool beginnen vormen... Dan moet u het strijkijzer uiteraard onmiddellijk of vóór uw volgende strijkbeurt reinigen. Zo bent u zeker van perfect ontkreukte, gladgestreken en propere kleding.

Alvorens onderhoud aan een stoomcentrale uit te voeren, moet u nagaan dat deze volledig uitgeschakeld is. Ga na dat de stoomcentrale effectief uitstaat, niet nog in het stopcontact zit, en koel aanvoelt — m.a.w. het laatste gebruik en de uitschakeling ervan zou op z’n minst 2 uur eerder moeten hebben plaatsgevonden.

Kalkaanslag, vlekken, aangekoekt vuil, schroeiplekken... Waarom is de zool van uw strijkijzer vuil?

Het is absoluut noodzakelijk dat de strijkzool onberispelijk schoon is om te voorkomen dat er restjes vuil en vlekken op uw kleding terechtkomen tijdens het strijken. Bovendien kan het zijn dat het kraantjeswater waarmee u het waterreservoir van het stoomstrijkijzer bijvult onvoldoende onthard en dus kalkhoudend is. Bij herhaald gebruik leidt kalkaanslag tot vlekken en vuil op de strijkzool.

Het gladstrijken van textiel is bovendien het resultaat van een hoeveelheid stoom die door de stof wordt verspreid en de vezels versoepelt, gevolgd door een droogprocédé waarbij de vezels worden gefixeerd en de kreuken worden weggewerkt. Daar staat tegenover dat de stoomcentrale, en met name het strijkijzer, warmte afgeeft. Dit kan leiden tot verschroeide plekken op de strijkzool, wat het risico op zichtbare schroeiplekken op de stof zelf verhoogt.

Welke middelen zijn geschikt om de strijkzool van uw stoomcentrale te reinigen en onderhouden?

Met meer dan 40 jaar ervaring in hoogwaardige strijk- en stoomsystemen heeft Laurastar een aantal nuttige tips voor onderhoud en reiniging van uw stoomcentrale voor u op een rijtje gezet. Hoe te werk gaan om het probleem van vlekken bij de bron aan te pakken? Door gebruik te maken van anti-kalkpatronen en -filters kunt u de vorming van kalkaanslag op de strijkzool al meteen tot een minimum herleiden. Net als kalkwerende filters voor kraantjeswater, worden ook deze filters gebruikt om het water van het waterreservoir te filteren en klaar te stomen voor de strijkbeurt. De ingenieurs van Laurastar hebben anti-kalkpatronen en -filters ontwikkeld die de vorming van kalkaanslag tegengaan, het verwarmingssysteem en haar onderdelen beschermen en de levensduur van uw stoomcentrale verlengen.
De Laurastar reinigingsmat verwijdert de restjes vuil en kalk die op de strijkzool zijn achtergebleven. Zorg ervoor dat het strijkijzer effectief uitstaat, niet nog in het stopcontact zit, en voldoende is afgekoeld. Wrijf de zool van het koude strijkijzer krachtig van achter naar voren over de mat. Til het strijkijzer op en druk vervolgens op de stoomknop op de handgreep van het strijkijzer om de stoomstoot te activeren. Deze stoomstoot zal alle achtergebleven restjes vuil die nog vastzitten in de stoomgaatjes van het strijkijzer verwijderen. Veeg de zoolplaat ten slotte schoon met een propere, vochtige doek.

Bij hardnekkige verkalking kunt u een schuursponsje op de strijkzool van uw strijkijzer gebruiken. Hiermee maakt u de aluminiumoxide aan de onderkant van de strijkzool los. Neem het daarna weg met een propere doek — een al naar wens licht vochtige of droge doek. Dit geeft u de zekerheid dat het strijken, ontkreuken en ontsmetten van uw kleding in huis van professionele ‘droogkuis’-kwaliteit zal zijn.
Reinigingsmatje voor de zool van het strijkijzer

Wat zijn de kenmerken van de Laurastar 3D-strijkzool? Hoe neem ik deze strijkzool in gebruik?

Wilt u een perfect glad en ontkreukt strijkresultaat bekomen? Volg dan onze deskundige strijkmethoden! De innoverende technologie van de Laurastar 3D-strijkzool zorgt in een handomdraai voor een strijkresultaat van ongeëvenaarde kwaliteit. De door Laurastar ontwikkelde actieve 3D-strijkzool onderscheidt zich door zijn dubbele werking: dankzij het reliëf op de zool wordt de stof aangespannen, waarna de stoom optimaal over het gehele oppervlak wordt verdeeld en de kreuken moeiteloos verwijderd worden. Niet alleen blijft uw kleding langer mooi, maar ook worden de vezels diepgaand gezuiverd en helemaal opgefrist.
Voor het strijken van bepaalde kledingstukken die speciale zorg vereisen, is het gecombineerd gebruik van de Laurastar 3D-strijkzooltechnologie met de ‘Soft pressing’ beschermende zool aangeraden. Deze zool, ontworpen door Laurastar ingenieurs, beschermt delicaat wasgoed en donkerkleurige vezels. De speciale afwerkingslaag van deze zool verlaagt de temperatuur en voorkomt glimmen. Hiermee beschermt u zowel delicate als donkerkleurige stoffen die gevoelig zijn voor warmte.

Plaats de punt van het strijkijzer vooraan de 3D-strijkzool om de zool op het strijkijzer te bevestigen. Door aan het achterlipje van de strijkzool te trekken, zakt het strijkijzer op zijn plaats waarna het stevig vastzit. Wacht 1 tot 2 minuten voordat u het strijkijzer in gebruik neemt. De strijkzool en het strijkijzer dienen eerst op temperatuur te komen. Dat is nodig voor een optimale werking. Ook dient u de ijzeren zoolplaat na elk gebruik weer te verwijderen. Doe dit in alle voorzichtigheid: de onderdelen kunnen nog warm zijn!
Beschermzool

Wat is hygiënische stoom?

De exclusieve Dry Microfine Steam (DMS)-technologie van Laurastar werd ontwikkeld door onze Zwitserse ingenieurs en beschikt over uitzonderlijke eigenschappen. De stoom wordt met een kracht van 129 km/u voortgestuwd en bereikt een temperatuur van maximaal 160°C. Deze zuiverende kracht verwijdert 100% van de mijten, meer dan 99,99% van de virussen en schimmels* (*Candida albicans) zonder de stoffen te beschadigen. Maak uw overhemden, handdoeken en ander textiel mooi glad, perfect ontkreukt en onberispelijk hygiënisch en proper: de DMS-stoom zuivert alle textiel dat niet voldoende ontsmet is door wasbeurten op temperaturen lager dan 60°C.
Dry Microfine Steam
Dankzij deze hygiënische DMS-stoom kunt op een betrouwbare, snelle, gezonde en duurzame manier al uw kledingstukken ontsmetten, zonder dat hier chemische middelen aan te pas komen! Wetenschappelijke tests uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria met ISO 17025-certificering hebben de doeltreffende werking ervan aangetoond. Niet alleen draagt de DMS-stoom optimaal zorg voor uw kleding, uw gezondheid en het milieu, ook stelt het een vereenvoudigde manier van strijken en ontkreuken voorop. De Dry Microfine Steam-technologie garandeert vlekkeloze en langdurige resultaten, ook op de meest delicate stoffen. Bekom in de helft van de tijd die perfect gladgestreken resultaten van hotel-kwaliteit.

Krachtig presterende stoomcentrales waarmee Laurastar, dankzij haar expertise op het gebied van textielverzorging, uw kleding thuis de allerbeste zorg kan bieden en u de meest professionele resultaten kan garanderen. Niet alleen de efficiëntie van het toestel is bepalend voor een perfect gladgestreken, ontkreukte en ontsmette strijkresultaat van topkwaliteit. Daarom biedt Laurastar u ook reinigings- en onderhoudstips aan, speciaal toegespitst op de specifieke behoeften van ieder toestel. Speciale zorg en aandacht is geboden opdat de strijkzool van uw strijkijzer, de onderdelen van uw stoomcentrale evenals uw stoffen lang kunnen meegaan.
Laurastar besteedt veel aandacht aan het onderhoud van haar toestellen en zet zich actief in voor de strijd tegen ‘geprogrammeerde veroudering’. Aangezien respect voor de klant even belangrijk is als het behoud van het milieu, kiest Laurastar ervoor om dit probleem van onze de moderne maatschappij met andere concrete acties aan te pakken. Deze strijd tegen geprogrammeerde veroudering begint al in de ontwerpfase: producten worden gemaakt met het oog op een langdurig gebruik. Ook de herstelbaarheid is een belangrijk punt: de toestellen van Laurastar worden geleverd met een garantie van twee jaar op de onderdelen en een 10-jarige reparatieservice. De producten van Laurastar zijn stevig, kwalitatief en herstelbaar — speciaal gemaakt om lang mee te gaan.
Stop veroudering

Welke serie stoomcentrales past het beste bij u?