Eén geval, twee gevallen, drie gevallen en voordat u het weet is de hele klas getroffen. Voor ouders is dit overigens geen onbekend probleem, aan het begin van het schooljaar is het vaak weer zover. Regelmatig wassen en dan zullen ze wel verdwijnen ... Niet dus! Ze zitten verscholen in het haar, bijna onzichtbaar voor het blote oog, maar toch zijn ze er: hoofdluizen.

Hoofdluizen krijgen komt vaak voor. Het treft ons allemaal. Meer dan 100 miljoen mensen per jaar, of 3 mensen per seconde, worden met hoofdluizen geconfronteerd. Het komt vooral voor bij kinderen van drie tot elf jaar.

Waarom krijgen we luizen?

Deze parasiet is al sinds het ontstaan van de mensheid bijzonder goed aan ons aangepast. Het bestaan van luizen is al heel lang bekend. Hoofdluizen kunnen alleen in menselijk haar overleven, vlak bij de hoofdhuid of op de wimpers. Ze houden zich warm in het haar en voeden zich door in de huid te bijten en kleine hoeveelheden bloed op te zuigen. Hoofdluizen komen zowel in schoon als onverzorgd haar voor en maken geen onderscheid tussen mensen of sociale klassen.
Homepage article right
        image

De aanwezigheid van luizen heeft dus niets te maken met hygiëne, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Luizen worden overgedragen door rechtstreeks contact van haar op haar, tijdens spelletjes, knuffelen en het verwisselen van linnengoed, kleren of persoonlijke voorwerpen.

Lamarque Article 1

Wat is een hoofdluis?

Luizen zijn bloedzuigende insecten (hematofaag om het met een moeilijk woord te zeggen) zonder vleugels en met zes poten. Ze moeten één keer per dag bloed zuigen en sterven als ze twee tot drie dagen geen bloed hebben gezogen. Er bestaan twee ondersoorten:  Pediculus humanus capitis (hoofdluis) en Pediculus humanus corporis (lichaamsluis of kleerluis). De hoofdluis is een ectoparasiet (uitwendige parasiet) die op de mens leeft. Hij kan niet vliegen of springen, maar wel heel snel kruipen. Volwassen vrouwelijke luizen zijn twee tot vier millimeter groot en groter dan het mannetje. Luizen kunnen drie tot vier weken overleven als de hoofdhuid niet behandeld wordt. Larven lijken op volwassen luizen, maar zijn kleiner. Het vrouwtje kan tot 10 neten per dag leggen, wat tijdens haar leven kan oplopen tot 300 neten. Neten zijn 1 mm lang en zitten vast aan het haar.

Wat bevordert de verspreiding van luizen en neten?

Plaatsen waar veel mensen samenkomen zijn een broeihaard voor luizen. Scholen zijn risicoplaatsen, maar luizen komen ook voor op andere plaatsen. Ook in de bioscoop of het openbaar vervoer kunnen mensen gemakkelijk luizen oplopen. En dat is niet voor niets: als ze eenmaal volwassen zijn, vallen hoofdluizen vaak uit het haar. Komt de luis op een zetel of stoel terecht, dan wacht ze gewoon op iemand anders om zich op te nestelen. Een hoofdluis kan niet langer dan twee tot drie dagen overleven zonder menselijk bloed. Als je weet dat er op een hoofd tot twintig volwassen luizen kunnen zitten, besef je al snel dat er heel wat van deze insecten in onze omgeving circuleren.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Het belangrijkste symptoom van hoofdluizen is een min of meer hevige jeuk op de hoofdhuid. Deze jeuk komt het vaakst voor achter de oren en op nek. Dit wordt veroorzaakt door de luizen die bloed uit de hoofdhuid zuigen om zich te voeden. Het speeksel dat ze in de huid spuiten veroorzaakt de typische jeuk. De beten kunnen ook leiden tot kleine rode vlekjes op de hoofdhuid. Toch kan iemand ook luizen hebben zonder jeuk te voelen. Er zijn dus nog andere symptomen waarop u moet letten.

Homepage article right
        image

Als u een vermoeden van luizen hebt, controleert u best meteen de basis van het haar op de aanwezigheid van luizen en/of neten, die eruit zien als kleine, witachtige eitjes. Dankzij de warme en vochtige omgeving zullen de neten zich op deze plek ontwikkelen.

Lamarque Article 1

Hoe geraakt u van luizen verlost?

Wanneer u last hebt van luizen dient u eerst en vooral de hoofdhuid grondig te controleren. Dat kan met het blote oog of, indien nodig, met een loep. Door het probleem aan te pakken en zo snel mogelijk op te treden, voorkomt u dat de vrouwtjes ongeveer een tiental eitjes per dag kunnen leggen.

De meest grondige en natuurlijke manier om luizen en neten lok voor lok te verwijderen, is door met duim en wijsvinger aan het haar te trekken.  Er bestaan fijne kammen die u hierbij kunnen helpen. Ze zijn meestal een aanvulling op de behandeling tegen parasieten van de hoofdhuid.

Aangezien luizen via direct contact tussen haren doorgegeven worden, dient u steeds de nodige preventieve maatregelen te nemen. Bind lang haar vast en gebruik nooit iemands muts, hoed, sjaal, jas, badlinnen of elk ander kledingstuk dat met het haar in contact komt.

Er bestaan verschillende behandelingen met chemicaliën, maar die zijn niet altijd doeltreffend omdat luizen steeds resistenter worden. Die behandelingen zijn overigens giftig, en dan vooral voor kinderen. Probeer elke onnodige behandeling te vermijden. Gebruikt u toch chemicaliën? Beperk het contact met de huid dan enkel tot de hoofdhuid. Insecticiden kunnen uitslag, jeuk of een licht branderig gevoel op de hoofdhuid veroorzaken.

Homepage article right
        image

Natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals mayonaise, vaseline, olijfolie vermengd met witte azijn, margarine, etherische oliën en dikke haargel doden geen luizen of neten. Ze helpen gewoon om neten en volwassen luizen gemakkelijker uit het haar te laten vallen omdat ze door die producten moeite hebben met ademen. Er bestaan echter geen studies die de doeltreffendheid van die middeltjes aantonen.

Hoe kunnen de hygiënische stomers van Laurastar u helpen om van luizen af te geraken?

Uiteraard is het belangrijk om het haar grondig te onderzoeken en vast te stellen of de neten verdwenen zijn. Daar blijft het echter niet bij. Voorwerpen of textiel (kussenslopen, lakens en dekbedden, maar ook mutsen, jassen, lakens, hoofdsteunen, sofa's, enz.)

die in nauw of langdurig contact met het hoofd zijn geweest, dienen ook grondig gereinigd te worden. We geven u graag enkele mogelijkheden om zowel luizen als neten te verwijderen, afhankelijk van wat u precies wilt behandelen:

  • Wassen op 60 °C (bijv. lakens, kussenslopen, enz.).
  • Voorwerpen vijftien dagen in een plastic zak of 48 uur in de diepvriezer stoppen.
  • Voorwerpen (bijvoorbeeld sofa's, dekbedden, plaids, hoeden, sjaals, helmen, petten, handschoenen, enz.) met de DMS-stoom van Laurastar reinigen.

Stomen is een snelle, gemakkelijke en vooral zeer doeltreffende oplossing. Volgens een universitaire studie doodt de DMS-stoom van Laurastar maar liefst 100% van de luizen in al hun ontwikkelingsstadia (neten, nimfen en volwassenen) in vijf seconden. De DMS-stoom van Laurastar is een uitstekend middel om plagen van parasieten zoals luizen te voorkomen en te elimineren. Door de stoom dagelijks te gebruiken op beddengoed, kussens, sofa's, tapijten, fauteuils en kledingstukken die met haar in aanraking komen, kunt u het ongedierte op afstand houden.


Conclusie

De mens maakt deel uit van het leven van luizen die zich in de loop der tijden volledig aan ons hebben aangepast. Het goede nieuws is dat er doeltreffende methoden bestaan om er vanaf te geraken. U dient alleen gedisciplineerd en geduldig te werk te gaan.