Onze tips om optimaal zorg te dragen voor uw kleding én tegelijk uw energieverbruik en kosten te drukken

Het milieu voorop: alle kleine beetjes tellen! Wist u dat u met alle milieubewuste keuzes die u dagelijks maakt vaak ook geld kunt besparen? Duurzaam leven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wat u allemaal kunt doen om zuiniger om te gaan met elektriciteit en een reëel verschil te maken op uw elektriciteitsfactuur? Door op milieuvriendelijke wijze zorg te dragen voor uw wasgoed draagt u bij aan de duurzame bescherming van het milieu. Wij hebben hier enkele bespaartips voor u op een rijtje gezet:
 Wat u allemaal kunt doen om zuiniger om te gaan met elektriciteit
Onze tips om optimaal zorg te dragen voor uw kleding én tegelijk uw energieverbruik en kosten te drukken
- 1 -

Zuinig wassen = minder vaak én efficiënter

Het is per slot van rekening niet nodig om uw kledij te wassen als er geen vlekken op zitten. U kunt in dit geval de DMS-stoom gebruiken om uw wasgoed te zuiveren en op te frissen. De stoomkracht dringt tot diep in de textielvezels en dient hen onmiddellijk weer volume toe. Ook worden onfrisse geurtjes beduidend minder.

Als uw wasgoed niet zo vuil is maar wel de wasmachine in moet, kies dan voor een wasje op lage temperatuur. In tegenstelling tot een verbruik van ongeveer 0,7 kWh op 40°C en 1,3 kWh op 60°C, is wassen op 30 graden is een stuk zuiniger: dit verbruikt slechts 0,4 kWh! En de was wordt net zo goed schoon: er is een ruime keuze aan wasmachines en wasmiddelen die zelfs op 30 graden de ietwat vuile was weer perfect proper krijgen. Voor kleding gedragen door een ziek persoon (bijvoorbeeld na afloop van buikgriep) en voor textiel dat niet op 60° kan worden gewassen, volstaan enkele seconden hygiënische stoom om pathogene micro-organismen uit de was te verwijderen.

- 2 -

Aan de lucht laten drogen

Een droogkast is bijzonder praktisch, maar verbruikt ontzettend veel energie! Het aan de lucht laten drogen van uw kleding, in de tuin of binnenshuis met open ramen — zo komt er meer lucht bij de kleding — is net zo eenvoudig, maar ook wel een pak zuiniger en milieuvriendelijker. Kleding krijgt vaak al een flinke oppepper als u het laat hangen in de frisse buitenlucht. En als er een briesje door uw wasgoed waait, dan blijven de vezels ook soepel. Daarnaast helpt de kiemdodende UV-straling van de zon om de textielvezels te zuiveren, wit wasgoed mooi wit te houden en eventuele vlekken te vervagen. Als het wasgoed binnenshuis droogt, ruikt het natuurlijk ook lekker. Dit houdt bovendien de luchtvochtigheidsgraad in huis op de ideale waarde. Handig dus om de droge lucht in uw woning — met name tijdens de wintermaanden, als gevolg van verwarmingstoestellen en minder ventilatie — en het risico op luchtweginfecties tegen te gaan. Daar staat tegenover dat uw woning in de zomermaanden dan weer aangenaam verkoeld wordt.
Aan de lucht laten drogen
- 3 -

Energiezuinig strijken

Selecteer als eerste stap de kledingstukken die gestreken moeten worden: niet alle stoffen hoeven gestreken te worden. Vaak is het laten drogen op een kleerhanger al ruim voldoende. Daarnaast is ook het beter pas met de strijkbeurt van start te gaan eens u een goed aantal kledingstukken bijeen hebt: zo kunt u de opwarmtijd van uw strijkijzer beter benutten dan wanneer u het voor kleine hoeveelheden meermaals moet opwarmen.

En ter voorbereiding op uw strijkbeurt rangschikt u de te strijken stoffen: begin eerst met de meest delicate stoffen, die een gematigde temperatuur vereisen. Vervolg dan met de ruwe stoffen zoals jeans, katoen of linnen, waarvoor een zeer heet strijkijzer en stoom nodig zijn. En om de laatste, lichtere stoffen te strijken, kunt u alvast de stekker uit het stopcontact halen: deze behoeven immers geen heet strijkijzer noch stoom.

Nog een laatste tip: strijk eerst de kledij, zet het strijkijzer uit en ga dan pas alles opvouwen; wat op een kleerhanger kan, hoeft u niet op te vouwen. Dit bespaart al een hoop tijd en energie.

Energiezuinig strijken
- 4 -

Hoe u energie kunt besparen met uw Laurastar-stoomstrijkijzer?

  • Vermijd het voortdurend indrukken van de stoomknop. Op die manier benut u ten volle de warmte van het strijkijzer.
  • Schakel de stoomkracht alleen in bij het voorwaarts strijken. Bij achterwaartse strijkbewegingen kunt u al makkelijk zonder.
  • Stel de temperatuur van het strijkijzer in op de laagste stand, optimaal afgestemd op de te strijken stof. Maak alleen gebruik van de beschermende strijkzool indien echt nodig.
  • Ontkalk uw apparaat regelmatig. Kalkaanslag leidt namelijk tot een hoger elektriciteitsverbruik. Door uw apparaten te ontkalken, verlengt u bovendien hun levensduur.
  • Kies voor een model dat over een automatische uitschakelfunctie beschikt. Op die manier schakelt het apparaat zich automatisch uit van zodra het al even niet meer in gebruik is genomen.

WELKE LAURASTAR IS VOOR U GEMAAKT?